"Ik vind het heel gaaf om te zien dat TRIMM zich sterk maakt om vakmanschap te promoten"

"Ik vind het heel gaaf om te zien dat TRIMM zich sterk maakt om vakmanschap te promoten"

Jesper Jeeninga werkt als tester bij TRIMM. In dit interview voelden we hem aan de tand over de toegevoegde waarde van het vak testen, het bedrijf TRIMM en de vrijdagmiddagborrels. Lees snel verder!  
 

Hoe kwam je binnen bij TRIMM?

"Bij mijn vorige werkgever had ik na ruim vijf jaar niet veel doorgroeimogelijkheden meer. Ik was nog wel tevreden met mijn baan maar stond ook open voor een nieuwe uitdaging. Rob Leemkuil, een van de systeembeheerders bij TRIMM, gaf me de tip om een open sollicitatie te sturen aan TRIMM. Dat heb ik gedaan en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. TRIMM wilde het testen in de organisatie naar een hoger niveau tillen. Na het tweede gesprek heb ik een dag meegelopen. Zo kon TRIMM zien wat ik kan én kon ik bekijken of dit een bedrijf is waar ik wilde werken. Tijdens die meeloopdag heb ik veel gesprekken gehad met de teams over testen. Daaruit bleek dat er voor mij voldoende uitdaging en betrokkenheid was om deze kans aan te grijpen."
 

Wat is je functie?

"Als tester heb ik een overkoepelend doel: de kwaliteit van onze software te verbeteren. Dat doe ik enerzijds door die hard te testen in een testomgeving en bugs te vinden. Anderzijds probeer ik in de organisatie meer awareness te creëren voor het testen.

De meeste winst valt te behalen als je als tester vanaf het begin bij de ontwikkeling van een website of applicatie betrokken wordt. Ik denk dan mee gedurende het hele developmentproces: welke problemen heeft de klant en hoe gaan we dat oplossen? Developers zijn geneigd te denken in een bepaald patroon richting de oplossing. Ze zijn echter soms immuun voor potentiële problemen. Dat is waar mij ik als tester onderscheid: zonder oogkleppen kunnen kijken naar de bedachte oplossing. Daarnaast zit ik regelmatig bij een refinementsessie. Ik stel kritische vragen die ervoor zorgen dat problemen opgelost worden voordat er iets gebouwd is."
 

Wat vind je leuk aan je baan?

"Het werk is heel divers: het gewone testwerk, dat blijft altijd leuk. Maar het is ook ontzettend leuk om te proberen die cultuurverandering teweeg te brengen, waardoor mensen uiteindelijk beter kunnen werken. Het is heel lastig om mensen direct te overtuigen van de meerwaarde van testen, maar je kunt wel degelijk iets toevoegen aan het ontwikkelproces. Een klant gaf laatst aan dat het ontwikkelproces soepeler was verlopen ten opzichte van het vorige project, waar ik nog niet bij was betrokken. Dan is mijn missie geslaagd."
 

Hoe blijf je op de hoogte in je vak?

"Ik ben recentelijk naar Testbash Belfast geweest, daar heb ik veel contacten opgedaan. In deze community deel ik veel kennis. Daarnaast probeer ik het vak testen verder te ontwikkelen, bij veel hogescholen en universiteiten is testen een ondergeschoven kindje. Als een persoon eenmaal een developer is, zal hij of zij niet snel tester worden. Het is echt een ander vak dan programmeren, en voor dat vak maak ik me graag hard."
 

Wanneer ga je met een goed gevoel naar huis?

"Als je merkt dat de teams en klanten waarderen wat je doet. Het is voor een tester moeilijk om echt waardering te krijgen omdat je werk niet altijd zichtbaar is. Je bent een ninja: het werk wordt er beter van maar het is niet per se toe te schrijven aan de tester. Dat vind ik niet erg, dat die eer mij niet toekomt, maar het is mooi om te zien dat het proces verbeterd is. Dan ga ik stilletjes tevreden naar huis."
 

Wat is je leukste herinnering aan je tijd bij TRIMM tot nu toe?

"Dan moet ik kiezen… De zomer BBQ was leuk, de speciaal bier avond met darts ook... Maar ik kies toch voor de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Heel gezellig om na het werk nog even een biertje drinken met de collega’s die er dan zijn. Het is geregeld zo gezellig dan we met z’n allen een pizza bestellen en lekker blijven hangen."
 

Wat onderscheidt TRIMM van andere werkgevers?

"Ik vind de platte hiërarchie mooi; er is wel onderscheid in rollen en directie maar het is heel toegankelijk. Ondanks dat het een groot bedrijf is, gaat iedereen op gelijke voet met elkaar om.

Ik vind het heel gaaf om te zien dat TRIMM zich sterk maakt om vakmanschap te promoten: niet alleen klanten bedienen maar ook de professie verbeteren en goed uitvoeren. Dat betekent dat ik me heel erg kan verdiepen in het vak testen. Dat is heel gaaf. Daarnaast is dat niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook voor het vak in het algemeen. En op deze manier wordt de kwaliteit van software ook beter."

 

Geïnteresseerd in een stage, afstudeerplek of (bij)baan bij TRIMM? Bekijk dan onze vacatures of stuur een open sollicitatie!