“Kunnen programmeren is belangrijk, maar écht snappen wat de klant nodig heeft en dit omzetten naar een werkend product is essentieel”

“Kunnen programmeren is belangrijk, maar écht snappen wat de klant nodig heeft en dit omzetten naar een werkend product is essentieel”

Nick is software developer bij TRIMM. Hij werkt voor mooie klanten als Signify en Xsens, maar houdt zich ook druk bezig met het opvoeden van twee grote honden.

Ha Nick, hoe ben jij vandaag gestart met je werkdag?

Mijn dag begon vandaag met het uitlaten van mijn honden, samen met mijn vriend. Sinds kort heb ik twee honden, een cane corso van 50 kilo en een rottweiler pup van 17 kilo. Belangrijk om consequent te zijn, haha! Twee van die mooie dieren geven toch veel gezelligheid en warmte in huis. Ik heb altijd huisdieren om me heen gehad, dus het hoort er voor mij echt bij.

Mooi bruggetje: ben je ook consequent in je werk?

Ik hou van structuur. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de code overzichtelijk en leesbaar is. Voor sommige projecten maken we gebruik van pair-programming, waar je met z’n tweeën programmeert. Eén persoon typt de code, de ander leest mee en analyseert de code. Vaak is er dan geen tweede review of verbeterslag meer nodig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel behoorlijk strikt ben. Ik kan er slecht tegen als men zich niet aan de geldende code style conventies houdt. Ik hou van de balans en ga altijd voor de beste kwaliteit. Ik vind het belangrijk, ook richting onze klanten, om kwaliteit op te leveren. 

Hoe ben je eigenlijk bij TRIMM terecht gekomen?

Mijn carrière startte bij een webhosting bedrijf van een oud-klasgenoot. Tijdens de projecten was ik vaak de enige developer en mijn collega nam vaak de webhosting-taken op zich. Hoewel dit mij veel vrijheid gaf als programmeur, merkte ik aan mezelf dat het toch niet helemaal bij me paste. Ik ben iemand die het prettig vindt om intensiever met anderen samen te werken en van elkaar te leren. Via een detacheerder werd ik bij twee bedrijven aanbevolen, waaronder TRIMM. Het voelde voor mij vrijwel direct heel goed bij TRIMM, alsof ik - heel cliché - in een warm bad stapte. Ik voelde me gelijk welkom en de Twentse cultuur binnen het bedrijf voelde voor mij heel goed. Dus in 2014 ben ik begonnen als software developer bij TRIMM!

Hoe was de overgang van ‘alleen’ werken naar werken in een team?

Eerlijk is eerlijk, het is wel even wennen. Bijvoorbeeld, eerder controleerde niemand mijn werk en werkte ik ook niet volgens een vaststaand proces. Dat is bij TRIMM anders, maar ik vind het juist erg fijn dat ik kennis kan uitwisselen en kan leren van anderen. Van deze inzichten leer je erg veel. Hiermee maak je jezelf een stuk beter en dat is toch echt wel mijn ambitie.

Wat zijn je ambities op dit moment?

Ik ben op dit moment medior software developer, maar ben aan het kijken voor een stap naar senior. Ook ontwikkel ik me graag op andere gebieden. Zo ben ik bijvoorbeeld voorzitter van de developers vakgroep. Dit was behoorlijk buiten mijn comfortzone, maar merk aan mezelf dat ik het wel leuk vind om dit soort uitdagingen aan te gaan. Een tijd geleden heb ik een introductiecursus NLP gevolgd, waar op communicatie en bijbehorende technieken ingegaan werd. Dit was erg verfrissend omdat juist communicatie en bijbehorende technieken niet iets is wat je direct aan het vakmanschap software engineering zou koppelen. In mijn opinie zouden veel mensen hier nog iets van kunnen opsteken! Het is fijn om te zien dat je elementen uit deze korte cursus direct kan toepassen in de praktijk.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik ben altijd in voor een uitdaging. Als je ambitie hebt, kun je bij TRIMM gave dingen doen. Een voorbeeld is het project voor Xsens. Daarbij wordt met behulp van sensoren op het lichaam data verzameld die gerelateerd is aan de bewegingen van die persoon. Een speciaal algoritme interpreteert deze data zodat het gevisualiseerd kan worden in de door TRIMM gebouwde portal. Deze data kan vervolgens weer gebruikt worden door specialisten om hun patiënten te ondersteunen met passende adviezen.

Mijn rol tijdens dit project was niet alleen het implementeren van de daadwerkelijke technieken, maar ook het architectuele overzicht. Hierbij kwam, onder andere, een stuk klantcommunicatie kijken; wat is de behoefte vanuit de business en welke technieken kunnen hierbij ingezet worden, kijkend naar zowel korte als middellange termijn. Deze (dubbel-)rol als zowel software developer en solution architect heb ik met veel plezier uitgeoefend en wil ik in de toekomst zeker weten vaker aangaan!

Kun je wat vertellen over het klantwerk dat je doet?

In het begin van 2020 hebben we een dedicated Signify team opgericht, waarbij de key-developers aan Signify projecten in één team zijn gaan werken. Op die manier kunnen we alle beschikbare kennis van deze klant op de meest efficiënte manier inzetten. Ik ben al sinds ik bij TRIMM gestart ben (2014) betrokken bij Signify (destijds nog Philips) en heb daarom een goed inzicht in de business en processen die hierbij betrokken zijn.

Het is dan ook fijn om te horen dat de klant aangeeft het prettig te vinden dat er mensen van het eerste uur bij zijn die alle ins en outs weten. Dat is heel waardevol! Kunnen programmeren is belangrijk, maar écht snappen wat de klant nodig heeft en dit kunnen omzetten in een werkend product is essentieel. Op deze manier kun je als software developer echt waarde toevoegen voor een klant; niet alleen bouwen wat gevraagd wordt maar kritisch en opbouwend meedenken aan de oplossing die je aan het implementeren bent.

Wat zijn je leukste momenten bij TRIMM?

Het weekend naar Luxemburg, ter ere van het 25-jarige bestaan van TRIMM, vond ik een van de leukste momenten tot nu toe. Maar ook de voetbaluitjes of Oktoberfeesten bijvoorbeeld. Wat betreft werk vind ik het heel mooi om te zien dat junior programmeurs groeien in hun vak en veranderen van jong groentje tot ervaren veteraan in het vak. Tof om hier aan bij te dragen. Daarnaast ben ik twee keer bij een uitreiking van de Dutch Interactive Awards geweest van projecten waar ik aan heb gewerkt. Om met je team aan een project te mogen werken dat vervolgens zo’n prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen is toch wel een bekroning op het werk dat je als team neergezet hebt.

Zou je andere developers aanraden om hier te komen werken?

Ja! Als junior developer heb je hier echt de kans om te groeien, zowel vakinhoudelijk als op andere gebieden die niet altijd voor de hand liggen. Daarnaast is er hier erg veel kennis en expertise aanwezig van verschillende vakgebieden en heb je de kans om elke dag weer wat te leren. 

 

Bedankt Nick!

Ook aan de slag als software developer bij TRIMM? Bekijk hier onze actuele vacatures!