“Om voor een merk als Grolsch te werken als frontender is echt geweldig. Ik ben heel trots dat ik voor dit merk en aan dit project werk!"

“Om voor een merk als Grolsch te werken als frontender is echt geweldig. Ik ben heel trots dat ik kan zeggen dat ik hiervoor werk!"

Pascal is sinds begin 2014 als front-end developer aan het werk bij TRIMM. Dit interview schetst een beeld van zijn werkzaamheden en samenwerking met andere rollen.

Ha Pascal! Hoe ben je bij TRIMM gekomen en wat doe je precies?

Voordat ik bij TRIMM kwam, heb ik bij meerdere, kleinere softwarebedrijven gewerkt die vooral gericht waren op de B2C markt. Daar had ik een invloedrijke rol. Echter is het huidige klimaat zo dat een negatieve financiële verandering een klein bedrijf snel de kop kan kosten. Ik was daarom op zoek naar meer stabiliteit, uitdaging en specifiek werk in de B2B markt. TRIMM kwam op mijn pad en op een gegeven moment heb ik de knoop voor mezelf doorgehakt om hier te gaan werken! Dat doe ik nu al bijna 6 jaar als frontend developer. Ik zet vooral de grafische designs om naar werkende websites, in samenwerking met backend developers.

Doe je dan ook iets met vormgeving, zoals de UX/UI-designers dat doen?

Om de haalbaarheid en complexiteit van een design goed uit te voeren, werk ik nauw samen met user experience en user interface designers. Een UX’er of UI’er kan gave ideeën bedenken, maar als het vervolgens ontzettend veel tijd kost om uit te werken en dat mogelijk niet binnen budget is, dan moeten we daar concessies in doen. We moeten dan meer focussen op haalbaarheid, mogelijk komt er op een ander moment dan ruimte voor een betere look & feel. 

Hoe ziet zo’n samenwerking eruit?

We starten met een design. Bij dit voortraject ben ik betrokken om de technische haalbaarheid te toetsen. Ik geef in deze fase aan hoeveel tijd het ongeveer gaat kosten om het idee uit te werken en waar mogelijke bottlenecks zitten waar rekening mee gehouden moet worden. Bijvoorbeeld, als het design van een component een update krijgt, zitten daar vaak consequenties aan voor development. Hoe eerder dit soort issues gesignaleerd worden, des te sneller deze door de UX’er of designer verwerkt kunnen worden in een geüpdatet design. Dit schetst een realistisch beeld voor de klant.

En hoe is je samenwerking met backend developers?

Die samenwerking komt veel overeen met de samenwerking met de designers. Ik weet wat ik nodig heb aan de backend kant en ben goed ingespeeld op mijn collega’s, dus dat overleg gaat vrij soepel. De wisselwerking werkt heel goed, we hebben een bepaalde consistentie in oplossingen. Dat gaat redelijk vanzelf.

Wat maakt het voor jou leuk om B2B gericht te werken in plaats van B2C?

Het werken in de B2B wereld geeft meer structuur, de B2C markt werkt meer ‘hap snap’ en heb je vaker rechtstreeks contact met de klant. Dit betekent constant veel schakelen met de klant en de opdrachten zijn vaak veel kleinschaliger. Het is trouwens niet zo dat je bij B2B klanten geen contact hebt, maar dit werkt op een andere manier. Bij B2B heb je meer controle over het proces en meer structuur doordat je in een groter team werkt. Hierdoor is er trouwens ook meer ruimte voor innovatie. Daarnaast is de doelgroep van je werk ook heel anders, voor B2C wil je consumenten om de hoek aanspreken en niet multinationals.

Welk project waaraan je hebt gewerkt ben je heel trots op?

Voor Grolsch hebben we meerdere websites ontwikkeld zoals Grolsch.nl, Ontdekkornuit.nl, Meantimebrewing.nl en Peroni.nl. Ook werken we voor Grolsch aan een groot platform voor de B2B markt. Het is erg gaaf om dit te mogen doen en voor zo’n mooi merk, het maakt me heel trots dat ik dit kan vertellen op feestjes en partijen.

Als mensen twijfelen of ze moeten solliciteren bij TRIMM, wat zou jij ze dan aanraden?

Bij TRIMM werk je samen in verschillende projectteams, waardoor er in de organisatie een dynamische en ontspannen sfeer aanwezig is. Je hoeft niet te twijfelen over de grootte van TRIMM, of dat het bij je past. Eerlijk: toen ik hier kwam werken, twijfelde ik wel over het aantal collega’s. Maar je werkt niet met alle 100 man samen, je hebt echt je eigen team waarmee je werkt. Daarnaast heb ik ervaren dat TRIMM echt anders is dan andere vergelijkbare organisaties. Toen ik hier kwam bijvoorbeeld, werkte ik voornamelijk met PHP, maar ik kwam in een team terecht dat alleen met Java werkte. Dat was in het begin erg wennen en paste niet helemaal in mijn straatje. Mijn directe leidinggevende hielp me hiermee en uiteindelijk kon ik aan een project werken wat wel goed bij me paste. Het feit en het gevoel dat er meteen naar me omgekeken werd, heeft me toen over de drempel geholpen en uiteindelijk ervoor gezorgd dat ik hier nog steeds met plezier werk.

Bedankt, Pascal!

Ook aan de slag als developer bij TRIMM? Bekijk hier onze actuele vacatures!